Spojte se s námi

Jak na domácí moštování

DIY

Jak na domácí moštování

Dostali jste se už do situace, kdy máte velkou zahradu plnou ovocných stromů, které každoročně rodí plno sladkých plodů a vy dumáte co s úrodou provedete. Pokud ano proč nezkusit přeměnit tuto úrodu z pevného skupenství na kapalné skupenství, ano řeč je o moštování, které se Vám pokusím v následujícím článku popsat.

ilustrační foto: Pixabay.com – stevepb

Nejprve je důležité si říci, jaké množství jablek chcete moštovat, protože pokud máte velké množství jablek je výhodnější nechat si úrodu moštovat u některého z pěstitelských svazů, kterých je po celé republice velmi mnoho. Náklady jsou nízké většina moštáren účtuje 5-10 Kč za jeden litr moštu. Pokud se, rozhodnete moštovat ve vlastní moštárně, mám pro Vás několik rad. Předně se nemusíte obávat moštování není obtížné, ale je tu několik bodů, na které je nutné upozornit.

V první řadě drtič

Pro domácí moštování je potřeba vlastnit několik věcí. V první řadě je to drtič na ovoce. Současný standard na trhu těchto přístrojů obsahuje nerezové řezací nože a nerezovou nádobu, využití nerezového materiálu je zejména z důvodu snadného čištění a dlouhé životnosti. Struktura drtícího přístroje vychází principu štěpkovače. Základem je silný motor a tuhá silná konstrukce. Tyto drtiče mají na současném trhu cenovku deset tisíc. Alternativou k motorizovanému drtiči je ruční drtič, tento způsob je vhodný zejména pro zdatné jedince, neboť jako pohon zde slouží klika, která je upevněna do šnekového mechanismu. Pořizovací cena ručního šnekového drtiče se pohybuje okolo 3 tisíc korun.

Následuje lisování

Dalším přístrojem, jenž budete potřebovat je lis na ovoce. Pomocí tohoto přístroje vylisujete onu lahodnou šťávu. Lisy existují jak ruční tak elektrické, rozdíly jsou jen v kvalitě lisování elektrickým lisem dokážete vylisovat ovoce mnohem důkladněji nežli, s ručním lisem. Dále lisy můžeme dělit dle materiálu, ze kterého jsou vyrobené např. dřevo, plast nebo kov. Na trhu existuje mnoho variant, zaleží čistě na Vás kolik chcete investovat a jaké množství ovoce lisovat. Lisy se prodávají od objemu 6 litrů a zhruba se pohybují v cenové hladině od 3 tisíc.

A už jen moštujeme

Mnoho lidí se domnívá, že jen sladká jablka dokáží vyprodukovat ten nejlepší mošt, pravda je trochu jiná. Kyselejší jablka jsou pro mošt také důležitá, dodávají mu ten správný říz. Důležitým pravidlem při moštování je důkladně zpracovat ovoce nežli s ním budeme cokoliv dělat. Především se jedná o důkladné propláchnutí a odstranění veškerých nečistot z ovoce včetně stopek popřípadě začínající hniloby.

Dobře vytříděná a umytá jablka vložte o drtiče a zpracujte, vždy se držte návodu k danému přístroji. Výslednou drť vložte do lisu. Do většiny lisů vkládáme drť do bavlněných pláten, je to z toho důvodu abychom předešli nežádoucím kouskům v moštu, takto přes plátno přejde jen mošt a nic jiného. Až uvidíte, že vylisovaný materiál již neprodukuje žádnou tekutinu a je téměř suchý, můžete přestat lisovat vyjmou vylisovanou drť a pokračovat v lisování další várky. Vylisovaný mošt je nutné plnit do láhví a následně ihned mrazit nebo povařit v lázni při teplotě 85 stupňů. Tímto dodáme moštu trvanlivost.

Nyní nastává otázka, z kolika kilogramů ovoce získáme jeden litr moštu. Poměr je přibližně takový, že z jednoho kilogramu ovoce získáme přibližně půl litru moštu, samozřejmě zaleží na tom, jak důkladně lisujete a také na obsahu šťávy v ovoci jako takovém. Teď již Vám nic nebrání začít moštovat a vychutnat si tak tu onu vitamínovou bombu, jenž se skrývá v plodech kolem nás.

Číst více
Mohlo by vás zajímat...
Klikněte pro komentář

Zanechat odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více v DIY

Trendy

Reklamy MVP Ad
Rucni-naradi.cz
Aku šroubovák je ideálním nářadím do dílny i domácnosti. Vybírejte na rucni-naradi.cz

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nahoru